pühapäev, 16. august 2015

Sotsiaaldemokraadid koalitsioonilepingut muutmas


Praegune haldusreform hävitab maaelu. Piirissaar
Sotsiaaldemokraadid on uue esimehe eestvedamisel võtnud südameasjaks koalitsioonilepingu muutmise. Pealtnäha on tegemist tühise asjaga, mõnele tundub see ehk lausa palja populismina, ent siiski tahab SDE lahendada kolm Eestis väga olulist ning sügavat probleemi: poliitika avatus ning kaasamine, paremliberaalne maksupoliitika ja ääremaastumine. Just viimane on neist ilmselt kõige põletavam.

Haldusreformil valed eesmärgid

Tänane valitsuses arutluse all olev haldusreformiplaan on juba algusest peale ehitet valedele alustele. Haldusreformi eesmärk ei saa olla raha kokkuhoid, selle eesmärgiks peavad olema:
a. ääremaastumise peatamine;
b. elutähtsate teenuste kättesaadavuse tagamine kõikjal Eestis.
Paraku liigub avaliku halduse minister kindlalt edasi. Ja talle ei saa seda pahaks panna - seda ta ju lubaski. Kindlalt edasi küll, aga kas keegi küsis: minnakse ikka õiges suunas. Haldusreformi puhul liigutakse kindlalt kardinaalselt vastupidises suunas.

SDE peab pakkuma alternatiivi

Sotsiaaldemokraatide ülesandeks selles valitsuses on eelkõige peatada IRL-i ja Reformierakonna maaelu hävitav plaan ning haldusreformile sellisel kujul pidurit tõmmata. Eesti vajab haldusreformi, ent sellist, mis peataks ääremaastumist ning oleks suunatud tulevikku, mitte järgmise aasta riigieelarve marginaalsele suurendamisele. Marginaalsele, sest väide, et uus haldusreform olulist kulude kokkuhoidu tooks, on ilmselgelt väär. Uutesse omavalitsuskeskustesse loodaks suure kaadriga vallavalitsused, kus palgad on senistest kõvasti kõrgemad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar