neljapäev, 20. august 2015

Leiboristid ristteel

Leiboristide esimehekandidaadid. A: bbc.com
Kui Demokraatide Partei (Ameerika vaste Suurbritannia Tööparteile) valib oma nominatsiooni presidendivalimisteks, siis teisel pool Atlandit valivad leiboristid endale esimeest. Kuigi nimetused on erinevad, on tegu sisuliselt sama tähtsusega valimisega: presidendikandidaat peab võitlema koha nimel Valges Majas, tööpartei esimees aga koha eest Downing Street nr 10-s. Ja nagu Ühendriikides on ka Ühendkuningriigis suurüllataja. Jeremy Corbyn.


Corbyn liiga radikaalne?

A: Wikimedia Commons
Paljud leiboristid (eesotsas Tony Blairi ja Gordon Browniga) on juba jõudnud kuulutada, et koos Corbyniga valivad tema pooldajad ka tööpartei huku. Ja Corbyn tõepoolest erineb. Ta kuulutab hukku kasinuspoliitikale, mille suurimaks ideoloogiks Suurbritannias peetakse praegust varakantsler (sisuliselt rahandusminister) George Osborne´i. Ta kuulutab lõppu sõdadele (vähemalt sellistele, kus Britannia sõdurid osalevad). Ta lubab kõik suuremad taristufirmad riigistada.


Sarnasusi USA-s tõusva Bernie Sandersiga on mehel palju. Corbyn on oma valimisringkonnast alamkotta valitud järjepidevalt aastast 1983. Ja ka Corbyn nimetab ennast sotsiaaldemokraadiks. Ka Corbynit nähakse "ideoloogiliselt puhta" kandidaadina. Kuid erinevalt Sandersist on Corbyni võiduvõimalused suured. Ja ilmselt ta ka võidab. Leiboristid said valimistel suure kaotuse. Lootused olid üleval. Ja ilmselt juhtub nagu ikka, et seni radikaaliks peetu nii äärmuslikuks ei osutu.  Ja tegelikult pole Corbyni ideed lõppeks üldsegi nii radikaalsed. 


Teised kandidaadid

Andy Burnham
Browni valitsuse terviseminister, on öelnud, et Tööpartei peab olema kõigi erakond.

Yvette Cooper
Browni valitsuse töö- ja pensioniminster, praegune varivalitsuse siseminister, Corbyni järel populaarseim kandidaat.

Liz Kendall
Praegune varivalitsuse terviseminister, teda peetakse kõige blairilikumaks kandidaadiks.

 

Cooper või Corbyn?

Yvette Cooper. A: Wikimedia Commons
Suure tõenäosusega võidab kas Cooper või Corbyn, ent ilmselt mitte väga suure eduga. Mõlemad on tugevad kandidaadid. Lihtsalt Corbyn erineb kõvasti rohkem, kui teised kandidaadid, keda võib pigem tsentristlikeks nimetada. Ja Corbyn kui sotsiaaldemokraat oleks parteijuhina kasulik ka liberaalidele, sest siis mõtleks ilmselt paljud mõõdukamad britid just selle erakonna pooldamisele. Aga ka Corbynil oleks palju pooldajaid. Praegu igatahes tundub, et britid on kasinuspoliitikast väsinud. Kõik selgub 12. septembil.

Vaata ka:
http://www.bbc.com/news/uk-politics-32654262
http://www.labour.org.uk/leadership

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar